Leer de waarheid over mensenhandel in Colorado

Mensenhandel is een misdaad die overal voorkomt. Mensenhandelaars zijn criminelen die in elk land actief zijn, ook in de Verenigde Staten en in Colorado. Ondanks de prevalentie ervan, wordt het verkeerd begrepen, veel mensen zijn zich er niet van bewust dat het gebeurt, of ze weten niet echt wat het is.

Mensenhandel is een misdrijf waarbij sprake is van ernstige uitbuiting van een andere persoon met het oog op dwangarbeid of een commerciële seksuele daad waarbij geweld, fraude of dwang wordt gebruikt voor een of ander voordeel, vaak economisch. Mensenhandel bestaat uit de ontkenning van iemands mensenrecht op vrijheid en fundamentele waardigheid.

Dit is de wettelijke definitie, maar er zijn veel vragen - en misvattingen - over wat die definitie werkelijk betekent en wat dat betekent in Colorado.

De Colorado Human Trafficking Council (de Council) ontwikkelde een campagne om het bewustzijn over mensenhandel in Colorado te vergroten en het publiek voor te lichten over de essentiële feiten. De campagne is bedoeld om misvattingen te bestrijden en onze gemeenschappen en potentiële slachtoffers manieren te geven om meer te weten te komen, verdachte situaties te melden of in contact te komen met diensten via de campagnewebsite en Colorado's Hotline of tekstlijn voor mensenhandel. De beller kan ervoor kiezen om anoniem te zijn om de veiligheid van burgers en slachtoffers te beschermen. Uiteindelijk is het doel om het vertrouwen te wekken dat we mensenhandel in Colorado kunnen stoppen. Hoe beter we begrijpen wat het is, hoe beter we het probleem het hoofd kunnen bieden.

 "Het onderzoek toont aan dat mensen een beperkte perceptie hebben van mensenhandel op basis van wat ze hebben gezien in televisieprogramma's, het nieuws en sociale media", zegt Maria Trujillo, programmamanager en woordvoerder van de Council. "Deze afbeeldingen zijn meestal sensationeel en vertegenwoordigen niet de echte wereld en de verschillende vormen die mensenhandel aanneemt."

In plaats van sensationele portretten die stereotypen in stand houden, werpt de campagne licht op de waarheid. Aan de hand van een spectrum aan verhalen brengt de campagne verschillende soorten mensenhandel in beeld met behulp van feiten die zijn ontleend aan ervaringen uit het echte leven om op een authentieke manier de verschillende vormen van mensenhandel te laten zien.

Enkele voorbeelden van mensenhandel in Colorado die in de campagne aan de orde komen zijn:

  • Sekshandel van een jonge vrouw door iemand van wie ze houdt en die ze vertrouwt
  • Arbeidshandel van een man en zijn gezin door een ander familielid
  • Arbeidshandel van een jonge LGBTQ+ persoon door een werkgever
  • Arbeidshandel van een vrouw en haar dochters die vanuit het buitenland hierheen verhuisden

Elk van deze verhalen is representatief voor de soorten mensenhandel die voorkomen in onze staat, in alle gemeenschappen en in sectoren, waaronder reizende verkopers, landbouw en gastvrijheid. Ze laten zien hoe mensenhandelaars iedereen kunnen zijn. Een mensenhandelaar past in geen enkel stereotype, en hun slachtoffers ook niet. Mensenhandelaars jagen vaak op mensen van wie ze denken dat ze een kwetsbaarheid hebben, en beschouwen ze als gemakkelijker te manipuleren en uit te buiten voor hun persoonlijk voordeel.

Het middelpunt van de campagne is de website ThisIsHumanTrafficking.com. De website gaat dieper in op het misdrijf mensenhandel, de verschillende vormen, hoe het kan gebeuren, waar u op moet letten en hoe het publiek veilig kan worden betrokken en kan helpen bij het uitroeien van deze vaak verborgen misdaad. Lees meer over mensenhandel in Colorado en de campagne op ThisIsHumanTrafficking.com.

Over de Raad:

De Council, opgericht door wetgeving in 2014, ondergebracht bij het Colorado Department of Public Safety, Division of Criminal Justice, Office for Victims Program, coördineert de inspanningen ter bestrijding van mensenhandel in de hele staat met als uiteindelijk doel mensenhandel in Colorado te voorkomen. De 35-koppige raad, die is toegewijd aan de gerechtigheid en de waardigheid van overlevenden van mensenhandel, vertegenwoordigt staats- en niet-gouvernementele instanties, ervaringsdeskundigen, wetshandhavingsinstanties, openbare aanklagers, regionale coalities en taskforces, juridische diensten, slachtofferhulpverleners, de academische wereld en geloof -gebaseerde organisaties.

De Raad is bedoeld om:

  • Leiderschap samenbrengen van gemeenschapsgerichte en staatsbrede inspanningen ter bestrijding van mensenhandel
  • Bouw en verbeter de samenwerking tussen gemeenschappen en provincies binnen de staat
  • Opzetten en verbeteren van uitgebreide diensten voor slachtoffers en overlevenden van mensenhandel
  • Helpen bij de succesvolle vervolging van mensenhandelaren
  • Help mensenhandel in Colorado te voorkomen